Jdi na obsah Jdi na menu

3. 5. 2010
article preview

TRAUDY

Fotografka Karolína Kubcová (Trudičová

Otázky a odpovědi k průběhu samotného fotografování

 1) Jak dlouho dopředu se musíme objednat?

Samozřejmě platí, že čím dříve, tím lépe. Pokud máte zájem o konkrétní datum, například si přejete aby fotografování probíhalo přímo v den narozenin dítěte, neváhejte mě kontaktovat klidně 1 měsíc předem. Pokud jste ve výběru termínu focení flexibilní, stačí se ozvat 1-2 týdny dopředu. Pokud nezvedám telefon, prosím Vás o trochu strpení. S největší pravděpodobností jsem uprostřed focení. Ihned po ukončení focení volám na nepřijaté hovory zpět.

Nebo mi pošlete zprávu E-MAIILEM. – traudy@seznam.cz

 

2) Jak dlouho focení potrvá?

Samotné focení netrvá déle než 1-2 hodiny. Většinou jsme limitováni tím, jak dlouho vydrží Váš potomek čilý, usměvavý. U miminek nepočítejte více jak 1 hodinu, u starších dětí a u kombinovaného focení, např. celé rodiny, více sourozenců, apod. počítejte raději hodiny 2.

 

3) Co když nebudeme mít zrovna den?

Základ je objednat se na takový čas, kdy si myslíte, že bude vaše dítě nejvíce spolupracovat. Stává se nám, že se rodina objedná na focení třeba na čtvrtou hodinu, aby mohl tatínek přijít rovnou z práce a dítě je zamračené a usíná. Maminka nám na otázku, proč se dítě neusměje odpoví, že se směje hlavně po ránu. Většina dětí, zvláště těch menších, bývá nejvíce čilých po ránu, tak na to při výběru termínu myslete. To bývá 80% úspěchu. Pokud během focení zjistíme, že to prostě nejde, že zkrátka nemáme den, domluvíme se na jiný termín. Někdy také maminky volají třeba den předem, že jsou nemocní. I v takovém případě se nedá nic dělat a je lepší focení rovnou přeložit. Naopak nemám pochopení pro maminky, které mi napíšou sms 20 min před začátkem focení, kdy já už jsem na cestě do ateliéru, že mají chřipku, nebo že si až teď uvědomily, že je nemá kdo odvézt. V takovém případě náhradní termín neposkytuji.

 

4) Jaké používám vybavení?

 Jsem věrná značce Canon, mám digitál (Eos 5d Mark IV) Objektivy Canon. 

 

5) Jaké oblečení si máme vzít sebou?

 Vezměte si alespoň 3 různá převlečení rozdílných barev. Snažte se vybírat barvy kontrastní, Na fotografování si neberte zas všechno oblečení bílé, béžové, krémové, či jinak bledé. Rozdíly v jednotlivých tónech stejně nebudou znát, vedle bílé košile budou béžové dupačky působit jako zaprané. Pokud se budete chtít fotit celá rodina, myslete i na sebe. Vezměte více variant na převlečení pro sebe i pro manžela. Maminky mají sklon dorazit v jednom jediném bílém tričku. To nás potom zbytečně limituje. Vhodná nejsou ani trika s výraznými nápisy a komplikovanými vzory. Na výsledné fotografii působí rušivě. Zkuste sladit převlečení k sobě. Vezměte například pro všechny modré džíny a bílou košili, jedno slavnostnější oblečení, jeden neformální letní převlek, apod. Nezapomeňte ani na oblíbené hračky, hezké botičky, kloboučky a jiné doplňky, které vaše fotografie ozvláštní.

6) Jak probíhá focení a kdo je v průběhu celé akce přítomen?

Během focení zůstává pouze fotograf a rodina, která se bude fotit. Neberte tedy sebou žádné kamarádky a jiné rádce, které nechcete na fotografiích mít, zbytečně by vás znervózňovali

7) Jak namotivovat větší děti k "výkonu"?

 Velmi často se mi stává, že maminka  dítku říká: "Jestli nebudeš hodný, a nebudeš se na paní fotografku smát, vezmu tě k doktorovi a ten ti dá injekci!". A nebo se vyjadřuje stejně tajemně jako u doktora a říká: "Když to vydržíš, koupím ti zmrzlinu. Musíš být teď moc hodný, jinak nedostaneš obrázek". A dítě vyhodnotí situaci a chování matky podobně jako u doktora a začne brečet už jen z obavy, co ho čeká.. Prosím zdržte se těchto motivačních praktik! Dítě se v takové situaci "šprajcne" a dokáže brečet hodiny. Nejlepší je mluvit o návštěvě fotografa, jako o návštěvě. Když jdete například ke kamarádce, dítě očekává, že si tam bude moci hrát, dostane třeba něco sladkého a bude středem pozornosti. Zkuste focení spojit s příjemnými pocity, tak aby se k nám dítě těšilo. Mluvte o focení jako o radostné události a sami se k nám také těšte :-), dítě vaše pocity vycítí a převezme je za své. Vezměte jim sebou jejich nejmilejší hračku, s kterou zapomínají na okolní svět a samozřejmě motivační sladkosti a jiné dobroty, kterými zaujmeme ke konci focení, když už všechno ostatní selže.

 

 

 

 

 

 

Portrét